пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Музейні експонати.

Шановні відвідувачі!
Оскільки, ще до цього часу маємо обмеження по відвідуванню музеїв, тому ми будемо вас знайомити з нашими експонатами саме тут.
Продовжуючи тематику археологічних розкопок та знахідок на території Олевська, розповімо вам про прикраси, які було знайдено 2010 та 2014 роках.


В польовому сезоні 2010 р. Житомирська археологічна експедиція Інституту археології разом із історичним факультетом Житомирського державного університету ім.І.Франка проводили археологічні розкопки в м.Олевськ. Дослідження проводились у дворі Свято Миколаївської церкви. Було відкрито близько 100 кв.м, досліджено велику кількість пізньосередньовічних поховань XVII-XVIII ст. Під час досліджень знайдено фрагменти вінець, денець і стінок, гончарних посудин та фрагменти скляних посудин. Більшість знахідок можна віднести до XVII-XVIII ст., проте деякі датуються IX-X ст.
На дослідженій площі розкопу було виявлено 45 археологічних об’єктів. Це дві господарчі ями та 43 поховання.

Особливо цікаві знахідки (в похованнях) намистин, натільного хрестика (бронза) та намиста зі скла різного кольору та бурштину. Датуються пізньосередньовічним часом.




З розкопок 2014 року в урочищі Бабина Гора було знайдено фрагмент щиткового бронзового перстня та фрагмент гривни яка датується давньоруським часом.
    Гривна – прикраса у вигляді обруча, яку носили на шиї. Зустрічається як гладенька так і плетена. Гривни зрідка мали застібку, кінці такої прикраси знаходились далеко одна від одної.
Зі старослов’янської мови слово «гривна» означало намисто або браслет.

Перстень щитковий, бронза. Шестикутний з геометричним орнаментом. Частину втрачено, метал крихкий через корозію. Часові рамки не визначено.



Далі буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...