неділю, 4 квітня 2021 р.


Експонати Олевського краєзнавчого музею.

Археологічні розкопки та унікальні експонати.
Під час археологічних розкопок на території Городища в урочищі Бабина Гора 2013 року, на місці розташування западини діаметром біля 10 м. було закладено розкоп та відкрито 80 кв.м площі. В результаті специфічна округла та лійкоподібна форма, великого маштабу, стали підставою для ототожнення знахідки із рештками стародавнього колодязя. Що співпадає з гіпотезою Кучери М.П., провідного наукового співробітника Інститут археології НАН України (1922-1999 рр.).

Під час досліджень 2014 р. основна увага була зосереджена на дослідженні заповнення колодязя та вивчення його побудови. Супутніх знахідок також було знайдено багато, ми поступово будемо вас з ними знайомити.
Сьогодні до вашої уваги дві дивовижні знахідки.

Свинцева висла печатка короля Пруссії. (Знайдено на глибині 2 м. датування - пізнє середньовіччя)
Пруссія – німецьке королівство та історична держава, яка утворилась із Прусського герцогства та маркграфства Браденбург. Протягом XVIII-XIX століть конкурувало з Австрією за об’єднання німецьких земель. Після поразки Німеччини у Першій Світовій війні перетворене на Вільну державу Пруссія, федеральний штат у складі Веймарської Німеччини. Столиця – Берлін, центр Брандербурзької землі.

     Гарда від меча (перехрестя) бронза. (знайдено на глибині 3.15 м. датування - Х-ХІІІ ст.)
Меч – рубаюча і колюча зброя ближнього бою.
Складається з клинка і рукоятки, забезпеченою перехрестям та навершям.
Бронзовий меч з’явився у ІІ тисячолітті до н.е.
Найдавніші залізні мечі – на початку першого тисячоліття до н.е – в 9-8 ст. до н.е. В більшості, їх довжина не перевищувала 70 см.
Ефес меча складається з рукоятки, гарди (хрестовини) і головки.



У процесі розвитку, в залежності і від оборонного озброєння і від прийомів бою, форма меча змінювалася.
З найдавніших часів меч був привілейованим символом багацтва та статусу.
Далі буде…

Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...