понеділок, 4 лютого 2019 р.

Звіт Олевського краєзнавчого музею за 2018 рік


За 2018 рік музей відвідало 1 832 особи. Проведено –113 екскурсій (1095 осіб). Проводились екскурсії по місту та в районі, до Кам’яного Села.  Другий рік поспіль музей підтримав Міжнародну акцію"Ніч музеїв", яка проводиться 18 травня до Міжнародного дня музеїв.
 З січня по кінець березня музей було зачинено на ремонт, проводилась заміна старих вікон та дверей на нові металопластикові.
Розроблено стенди «Єврейська община в Олевську» та «Місцеві цікавинки», створено нову експозицію «Бурштин-сукциніт». Проводиться реекспозиція в залі бойової слави.
У 2018 році було підготовлено та експоновано такі інформаційні стенди: День Соборності України; Міжнародний день пам’яті жертв голокосту; День пам’яті героїв Крут; День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Міжнародний день радіаційних аварій та катастроф; День пам’яті та примирення; День пам’яті жертв політичних репресій; День конституції України; День державного прапора України; День Незалежності України; День Українського козацтва, День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні.
Протягом року проводилась просвітницька робота зі школярами та вихованцями дитячих садочків, проведенням тематичних екскурсій. Проводиться збір інформації та пошук експонатів. Постійно проводиться оновлення експозиційних територій та поновлення етикетажу. Продовжується пошук давніх документів, актів історії міста. Проводиться робота в розширені вже існуючої експозиції «Війна на сході України» (АТО). Проводиться дослідницька робота про єврейську громаду міста. Вивчаються нові музейні методики роботи, нові напрямки діяльності та інноваційні підходи. Постійно ведеться пошук давніх фотографій міста. Постійно проводиться дезактивація експонатів.
Для вивчення потреб відвідувачів створено опитувальник, за допомогою якого можна визначити рівень зацікавленості музеями та який допоможе аналізувати і планувати роботу в подальшому.
За 2018 рік було проведено масові заходи:
15 квітня в музеї було проведено Slow Art Day (День неспішного мистецтва).
Були представлені художні роботи місцевого автора Артема Савчука, які не залишили байдужими нікого з відвідувачів.
За різними статистиками, відвідувач художнього музею проводить перед одним твором мистецтва від 8 до 17 секунд.
Провівши час у музеї, квапливий відвідувач здебільшого виходить стомлений, без тих можливих осяянь, які ми часом відчуваємо при знайомстві з певними творами мистецтва.
Американець Філ Террі вирішив провести перед єдиним мистецьким твором цілу годину. На собі відчувши внутрішні переваги цього методу, він став ініціатором Дня неспішного мистецтва, який шириться швидкими темпами по цілому світу.
Музеї відбирають від одного до п'яти творів в експозиції, на які пропонують витратити цілу годину. Таким чином на один твір відвідувач споглядає близько 10 хвилин, а не секунд. А під час чи після оглядання він матиме можливість поділитися з іншими своїми спостереженнями та переживаннями під час акції.
26 квітня - Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф.
Час минає і молоде покоління також повинно знати про події та героїв того часу. Тому для музею вже є традиційно цього дня запросити учнів школи аби разом згадати про трагічну подію 1986 року. Цього разу до музею завітали учні Олевської ЗОШ №2, 5-го класу. Та учні Юровської школи. Інформація для учнів подавалась за допомогою презентації та фільму Ксенії Симонової «Вічні сльози».
До дня пам’яті та примирення проведено «Годину пам’яті». Було запрошено учнів ЗОШ № 3, 9-го та 8-го класів. Підлітки мали змогу ознайомитись з бойовими діями на Олевщині та вшанувати героїв Другої світової війни. Як символ пам’яті учням було подаровано маківки. Пам'ять - це наша совість, біль та наша гордість. Онуки мають знати про подвиги своїх дідів. Пам’ятаймо кожного воїна, який захищав свій край, який боровся до останнього. Ніколи не забудемо, тих хто привів нас до перемоги.
Другий рік поспіль Олевський краєзнавчий музей підтримує міжнародну акцію "Ніч музеїв", яка проводиться 18 травня до Міжнародного дня музеїв
Музей був відчинений для відвідування до 24.00. Для відвідувачів було організовано майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки «Янгол». В сусідньому залі тим часом відбувалась проекція старих фотографій міста, яка особливо зачепила серця олевчан. В це й же день відбулось відкриття фотовиставки молодого фотографа Анастасії Дмитренко, яка провела конкурс серед відвідувачів та розіграла фотосесію. Приємним та теплим зробили цей вечір викладачі музичної школи, які грали свої твори на скрипці та піанолі. Ще однією цікавинкою вечора була новостворена виставка Бурштину. Всі відвідувачі мали змогу оглянути зали музею під музичні твори та випити чаю поласувавши смаколиками.





На свято завітав головний археолог розкопок в Олевську, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу давноруської археології Інституту археології НАН України – Андрій Вальдасович Петраускас.
Музей кожного року розвивається та дивує своїх відвідувачів. Відбуваються майстер-класи, квести, творчі вечори, тематичні години.
До Дня незалежності України музеєм було розроблено квест «Цікавинками міста». Також в музеї експонувались фотографії з конкурсу «Люблю Україну» який проводився до Дня незалежності України.
Розроблено тимчасову експозицію Новорічних прикрас минулого, яка буде представлена для відвідувачів 23 січня.



Для обміну досвідом було відвідано Вишгородський історико-культурний заповідник Гончарний центр.
14-16 вересня в Олевську відбувся всеукраїнський патріотичний фестиваль «Олевська республіка», та перший фестиваль учнівської молоді «Стежками Тараса Боровця» в якому директор музею приймав безпосередню участь, як член журі та доповідач в гутірках.
Цього року музей підтримує проект "Інтеграція людей з інвалідністю в спорт і туризм Україна – Білорусь". Даний проект є частиною програми транскордонної співпраці Білорусь-Україна, яка реалізується в рамках EaPTC і фінансується Євросоюзом. В межах цієї програми ми провели екскурсії для людей з інвалідністю, як в музеї так й за його межами, долучились до сплаву на байдарках с.Лопатичі, провели екскурсію в Кам’яному Селі -  екскурсія на квадроциклах..


Екскурсі за межами музею, цього року набули популярності, ми проводимо екскурсії в межах міста та до Кам’яного Села, обов’язково в маршруті є музей. Так гості міста мають змогу більше дізнаватись про наш чудовий поліський край та більша ймовірність, що вони повернуться. Це кроки до розвитку туризму на Олевщині, що має важливе значення для економічного розвитку.


Діти йдуть до музею із задоволенням; адже тут експонати можна потримати в руках, приміряти на себе та навіть сфотографуватись.
Відвідувачі завжди можуть слідкувати за життям музею та оновленням експонатів в інернеті, що дуже зручно для олевчан, які знаходяться за кордоном. В музеї наявна мережа Wi-Fi. Музей співпрацює зі школами, бібліотеками, де наші експонати завжди доповнюють виставки. Експонуємо виставки на заходах місцевого та районного значення (по за музеєм). Директор музею приймає активну участь в культурному житті району.

Директор музею Вжесінська А.О.

Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...