пʼятниця, 18 січня 2019 р.

Солом'яні павуки

Сучасні різдвяні традиції дещо відрізняються від традицій наших пращурів, зрозуміло, що це зумовлено розвитком суспільства та інноваційних технологій,що призвело до відсутності вільного часу. Але ми обов'язково маємо пам'ятати обряди наших дідів та берегти нашу культуру. Саме тому Олевський краєзнавчий музей проводить різні заходи з показовою обрядовістю та майстер-класи.
23 грудня ми провели МК з виготовлення солом'яних павуків. Адже, як відомо, наші предки не використовували ялинку, як різдвяне дерево, а червоний кут завжди прикрашав Дідух. Також традиційними були прикраси з соломи, оскільки цього матеріалу у селянина було вдосталь.
Солом'яні павуки зазвичай виготовляли на Гната - 2 січня, з однакових солом'яних трубочок та підвішували в центрі кімнати. Оскільки солома легка, то при найменшому впливу повітря, конструкція оберталась, що створювало ілюзію живої істоти.
Маємо надію, що учасники майстер-класу обов'язково передадуть свій досвіт майбутнім поколінням . Адже наші звичаї унікальні та автентичні. Бережіть традиції дідів!



Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...