понеділок, 15 січня 2018 р.

Звіт Олевського краєзнавчого музею за 2017 рік

За 2017 рік музей відвідало 1 738 осіб. Проведено –106 екскурсій (639 осіб). Проведено шість виставок по за музеєм. П’ять звернень за консультативною та методичною допомогою. Проведено дві інтерактивні екскурсії «Як виросла сорочка». Постійно оновлюється інтернет-блог музею (загальна історія переглядів - 2 400). В соціальній мережі facebook створено групу музею (більше ніж 700 підписників). Музей підключено до мережі інтернет та придбано новий стенд «Провідники організації українських націоналістів».

У 2017 році було підготовлено та експоновано такі інформаційні стенди та виставки: День Соборності України; Міжнародний день пам’яті жертв голокосту; День пам’яті героїв Крут; День вшанування учасників бойових дій на території інших держав; Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів; Міжнародний день радіаційних аварій та катастроф; День пам’яті та примирення; День пам’яті жертв політичних репресій; День конституції України; День державного прапора України; День Незалежності України; День Українського козацтва, День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні; День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.
Протягом року проводилась просвітницька робота зі школярами та вихованцями дитячих садочків, проведенням тематичних екскурсій. Також постійно ведеться робота з розробки зали №5. Проводиться збір інформації та пошук експонатів. Постійно проводиться оновлення експозиційних територій та поновлення етикетажу. Продовжується пошук давніх документів, актів історії міста. Проводиться робота в розширені вже існуючої експозиції «Війна на сході України» (АТО). Проводиться дослідницька робота про єврейську громаду міста. Досліджуються нові музейні методики роботи, нові напрямки діяльності та інноваційні підходи. Постійно ведеться пошук давніх фотографій міста. Постійно проводиться дезактивація експонатів.
За 2017 рік було проведено масові заходи: 
20 лютого в День пам'яті героїв Небесної Сотні, для вшанування загиблих під час Революції гідності 2013-2014 років в Олевському краєзнавчому музеї відбувся захід "Гідні пошани", на який було запрошено учнів 8-х класів. 
19 березня в Олевському народному краєзнавчому музеї відбувся перший творчий вечір Юлії Десюк. Юлія повідала нам про свої джерела натхнення: вірші, захоплюючі краєвиди, друзі, діти, архітектура, кераміка, зірки та видатні художники. Деякі з віршів Іздрика та Євгена Соя були зачитані. Жодна робота художниці не була намальована без музики. Саме тому, музичним подарунком, для присутніх став дует викладача музичної школи Михайла Івановича Гриба та його учня Івана Кравчука, які доповнили приємну атмосферу чудовими творами. Заслухавши чудової музики, ті до кого також прийшло натхнення мали змогу помалювати пастеллю на спеціальних аркушах, які з собою принесла художниця.

26 квітня - Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф. День Чорнобильської катастрофи.Час минає і молоде покоління також повинно знати про події та героїв того часу. Тому для музею вже є традиційно цього дня запросити учнів школи аби разом згадати про трагічну подію 1986 року. Цього разу до музею завітали учні Олевської ЗОШ №2, 6-го класу.
До дня пам’яті та примирення проведено «Годину пам’яті». Вшанували героїв часів Другої Світової війни.


Цього року Олевський народний краєзнавчий музей вперше приєднався до міжнародної акції "Ніч музеїв".18 травня (міжнародний день музеїв) ми працювали до 24.00. Для відвідувачів було організовано майстер-клас з виготовлення оберегів для дому. Відвідувачі із задоволенням готували самостійно мішечки з різнотрав'ям та злаками. Також в музеї звучала чудова гра гітар Васильчука Ігоря та Гриба Михайла, яка наділила музей легкістю та чарівністю. Насолоджуючись чудовою музикою відвідувачі могли переглянути презентацію фотографій старого Олевська, переглянути експозиції музею та приватну колекцію нумізматики, військових артефактів жителя Олевська, смакуючи гарячий чай.


На день міста до Олевська завітали гості з міста-побратима Тошек (Польща). Замість звичної екскурсії, для гостей ми провели майстер-клас з виготовлення оберегів для дому. Відвідувачам дуже сподобалась така ідея, вони із захопленням самі створювали свої обереги та творчо прикрашали.. Обереги виготовлені в нашому музеї гості забрали з собою на батьківщину.
До дня Незалежності України в музеї проводилась гра-квест, на знання про рідний край кімнатами музею. (Квест був розроблений спеціально директором музею). Переможці отримали безкоштовні квитки в 3D кінотеатр.
В музеї створено експозицію про війну на сході України. Експозиція вперше була представлена в Олевському міському будинку культури де відбувався святковий концерт до Дня захисника України. 
До дня Гідності та Свободи (21 листопада) в музеї було проведено годину пам’яті, вшановано пам'ять героїв Небесної сотні та загиблих в зоні АТО. На заході були представники місцевої влади та району. Для учнів Олевської ЗОШ №2, проведено захід «Гідність та свобода моєї країни». Діти вшанували пам'ять загиблих під час Революції гідності та переглянули фільм про події на Майдані. 
День пам'яті Апостола Андрія Первозванного, вже другий рік поспіль святкуємо вечорницями напередодні свята театралізованим дійством яке переносить нас в час, коли молодь збиралась разом, дівчата намагались зазирнути в майбутнє, та дізнатись хто першою вийде заміж. Хлопці пустували по селу, наносячи збитки тим хто не пускав дівчат на вечорниці та не відповідали на залицяння. Разом жартували, співали пісні та танцювали. Їли вареники та "їхали" калиту кусати.


17 серпня до міста Олевськ на конференцію зібрались мас-медіа з області та сусідніх районів , аби обговорити знахідку на городищі «Бабина гора», цього року археологи знайшли давній колодязь Х ст., в чудовому стані. Конференція розпочалась з музею, де вже експонуються артефакти знайдені на городищі раніше. 
Музей кожного року розвивається та дивує своїх відвідувачів. Відбуваються майстер-класи, квести, творчі вечори, тематичні години, цього року вперше проведено «Ніч музеїв». 
Діти йдуть до музею із задоволенням; адже тут експонати можна потримати в руках, приміряти на себе та навіть сфотографуватись. Відвідувачі завжди можуть слідкувати за життям музею та оновленням експонатів в інтернеті, що дуже зручно для олевчан, які знаходяться за кордоном. В музеї наявна мережа Wi-Fi. Музей співпрацює зі школами, бібліотеками, де наші експонати завжди доповнюють виставки. Експонуємо виставки на заходах місцевого та районного значення (по за музеєм). 
Директор музею Вжесінська А.О.

Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...