неділя, 17 грудня 2017 р.

на Андрія у музеї

Ох,  і гарно погуляли на Андрія у музеї!

Андрею, Андрею!
Я тобє коноплі сєю,
Сподніцою волочу,
Замуж війти хочу!


Кожен народ має свої звичаї які виробились протягом багатьох століть. Всі національності докладають неймовірні зусилля, щоб вберегти свою культуру. І ми, українці, маємо сьогодні замислитись над збереженням вікових традицій наших пращурів.

День пам'яті Апостола Андрія Первозванного завжди святкувався по особливому по всій Україні. Але нам поліщукам пощастило доторкнутись до автентичних обрядів та звичаїв. Оскільки наше географічне розташування дозволило втиснутись іншій культурі, лише з налаштуванням системи доріг та меліоризацієїю. Непрохідні болота та ліси, дозволили зберегти для нас автентику, і це неймовірне щастя. Ми сьогодні чуємо свою особливу мову та пісні, маємо особливі страви та обряди, і головне завдання нашого покоління зберегти і передати наш духовний скарб наступним.
І навіть логічно, що Анріївські вечорниці відбулись в музеї, адже найкраще демонструвати обряди пращурів в місці де збережена енергетика поколінь.


До прийняття християнства свято називали Калитою. І за символікою випікали корж, який уособлював сонце. Вважалось, що хто скуштує калиту, то на цілий рік набереться сили та здоров'я.



Театралізоване дійство, яке відбулось в нашому музеї, безпосередньо переносить нас в час, коли молодь збиралась разом, дівчата намагались зазирнути в майбутнє, та дізнатись хто першою вийде заміж. 



Хлопці пустували по селу, наносячі збитки тим хто не пускав дівчат на вечорниці та не відповідали на залицяння. Разом жартували, співали пісні та танцювали. Їли вареники та "їхали" калиту кусати.




Я дуже вдячна акторському складу, колегам, які погодились прийняти участь, та отримати шалену дозу адреналіну. Кількість глядачів цьогоріч приємно здивувала, маю надію, що всі відвідувачі отримали задоволення та позитивні емоції . Люди, давайте пам'ятати своїх предків та їх надзвичайні звичаї. То наше коріння!
Безмежно вдячна:
Бреслаш Олені
Васильчуку Ігорю
Грибу Михайлу
Григорчуку Назару
Кравченко Юлії
Настасюк Ользі
Ничипорчуку Денису
Талах Анжелі
Талах Вікторії
Федоренко Ользі
та всім хто той чудовий вечір розділив разом з нами.

 Пригощали гостей варениками та сонячною калитою

З повагою директор музею Анна Вжесінська
фото: Вікторія Загоровська

Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...