вівторок, 13 грудня 2016 р.

Вечорниці у музеї

Звичаї та обряди нашого краю надзвичайно цікаві та магічні. І дуже важливо для нас, полісян, зберегти нашу автентичність. Адже наше полісся віддалене, в лісах, добиратись до нас було важко, тому культура наша не запозичена, а виплекана нашими здібностями та нашою природою.
З 4-го грудня починається найцікавіша пора, найбагатша на розваги. Адже у нас казали Введення прийде, свят наведе, бо прийдуть ще Катерини, Андрія, Варвари, Сави, Миколи, Ганни, Різдво, Новий рік і заключне Водохреще.День Апостола Андрія Первозванного або свято калити приходить 13 грудня, але за давнім звичаєм його святкують в ніч. Щойно темніло парубки та дівчата збирались на вечорниці. В цей день дівчата хотіли розпізнати свою долю, хто буде чоловіком, чи буде шлюб щасливий. «На Андрія робиться дівкам надія», – стверджує народна мудрість. Та з часом ворожіння втрачали свою магічну функцію і перетворились на традиційні ігри зі сміхом та жартами.
І оскільки вечорниці це давній звичай, то найкраще його відтворювати в місці де збережено енергію пращурів, де речі які були свідками не одних вечорниць – в залі старожитностей краєзнавчого музею, де й зібралась молодь 12 грудня на веселі гуляння. Танцювали старі поліські танці, співали давні пісні, на кочерзі їздили, калиту кусали, дівчата долю закликали. Цей захід приніс безліч позитивних емоцій не тільки глядачам, а й учасникам, адже вони поринули в глибину віків до дідів та прадідів.


На сьогодні дуже важливо зберегти культурні цінності, які в час інновацій не отримують належної уваги. Ми повинні зберегти наші автентичні пісні, танці та обряди, адже через них ми тримаємо зв'язок з предками, який простягається крізь віки, бо автентична культура, то і є наша неповторність, наша ідентифікація, і важливо її не втратити.

І в котре прошу вас шановні Олевчани не паліть, не викидайте на сміття давні речі: предмети побуту, елементи одягу , декоративно-прикладного мистецтва, особисті речі відомих Олевчан, предмети, документи, листи, фото та ін., які безпосередньо розповідають про минуле Олевщини та самобутню культуру полісся. Приносьте їх до музею, щоб було чим пишатись та дивуватись нашим правнукам.
Завітайте до музею.
М. Олевськ
вул. Володимирська 6.
Робочі дні: понеділок – неділя – 9.00 до 18.00
Вихідні: середа, субота
тел.2-32-94
моб. 0977623220 (Вжесінська Анна Олександрівна)
е-mail : anna_vgesinska
блог музею: http://olevskmuzey.blogspot.com/ 



Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...