вівторок, 15 грудня 2015 р.

Майстер клас з виготовлення витинанки

Що таке витинанка?

Витинанка (від українського "витинати", тобто "вирізувати") - це вид давньослов'янського декоративного мистецтва.
     Історія витинанок розпочалась з появою паперу і перших примітивних ножиць в Китаї. На території України традиції витинаня віднаходять у трипільській кераміці.
Зустрічаються витинанки в артефактах кочових народів Алтаю, на піночі Європи, Балканах і у слов'ян.  Це часто ажурні аплікації зі шкіри та хутра на одязі і предметах домашнього побуту. У XIII ст. Подібні витинанки були розповсюджені у Персії, згодом по всій Європі.         Українські народні паперові витинанки, як прикраси сільських хат, почали використовуватися в середині XIX ст. Особливо розповсюджені на Поділлі, Подніпров'ї, Прикарпатті.
      За формою витинанки можуть бути різноманітні й нагадувати кола, ромби, квадрати, овали, смужки, і навіть утворювати складні сюжетні композиції.  У другій половині XVII ст. у російських і українських дворян набули популярність силуети - графічні зображення з чорного паперу.
      Витинанка символізує вічне прагнення українців відзначити певне свято, пам'ятний день або просто прикрасити своє життя.

      14 грудня в Олевському народному краєзнавчому музеї відбувся майстер клас з виготовлення витинанки. На це дійство були запрошені учні 5-го класу Олевської гімнізії. Діти з цікавістю взялися за ножиці та почали творити на папері зимові мотиви. Дзвони, янголята, ялинки та сніговики тільки й встигали оживати на папері. Найцінніше в такі хвилини, не тільки нові навички, а й неформальне спілкування та обмін думками. А далі як і годиться після гарної роботи чай зі смаколиками та фотосесія. В музеї ще довго панувала весела та тепла атмосфера.
      Дякую учням за гарні витинанки та приємні спогади.

Немає коментарів:

Дописати коментар

НІЧ МУЗЕЇВ 2021 Вже традиційно, Олевський краєзнавчий музей відзначає Міжнародний день музеїв. Ми охоче підтримуємо Міжнародну акцію «Ніч му...